Bewegen, ja maar…..

Als ik het druk heb gehad, wil ik eigenlijk het liefst op de bank hangen, kop thee en een boek erbij. Gaan sporten kost mij dan best veel energie (letterlijk en figuurlijk…). Ik weet dan altijd wel een smoes te verzinnen om vooral NIET te sporten. Maar, een tekort aan beweging is funest voor de gezondheid, zo blijkt uit veel onderzoeken. Om een paar smoezen onderuit te halen om vooral NIET te sporten, geef ik 5 smoezen én de oplossing om toch te gaan bewegen.

Smoes 1: ik heb geen zin

Sporten in je eentje, kan soms heel ongezellig zijn. Door een sportmaatje te zoeken of lid te worden van een vereniging kan sporten gezelliger worden én word je gemotiveerd om te gaan sporten.

Smoes 2: ik heb geen tijd

Effectief bewegen hoeft geen uren te duren. Elke dag minimaal 30 minuten bewegen loont al de moeite. Neem de trap in plaats van de lift, ga vaker op de fiets, zet je auto op het parkeerterrein verder weg van de ingang.

Smoes 3: ik heb geen conditie

Als je begint met sporten, bijvoorbeeld hardlopen, streef dan niet gelijk naar het lopen van een halve marathon. Kies een goed opbouwschema voor beginners. Wil je beginnen met wandelen, loop dan eerst een kwartier en breidt dit gelijk uit naar een half uur tot een uur. Zo is er voor elke sport wel een startschema te vinden.

Smoes 4: ik heb er geen geld voor

Je kunt je ook opgeven als vrijwilliger bij bv een buurthuis of sportvereniging. Zo krijg je je beweging én ben je nuttig bezig. Door te werken als (sport-)vrijwilliger ben je ook zelf extra gemotiveerd om te gaan bewegen. Ook zijn er via Youtube veel beweegvideo’s te vinden: van yoga tot hoelahoep. Kies wat je leuk vindt om te doen.

Smoes 5: het is slecht weerhardlopen-neeeeeewant-het-regent

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Zorg voor kleding die speciaal voor jouw sport geschikt is: kleding die goed ventileert en zweet goed afvoert. Dan kun je ook je “warm” kleden als je gaat sporten. En als het regent: dan zit er veel zuurstof in de lucht…

 

Veel beweegplezier!

Geef een reactie