Bloemkoolrijst, bloemkoolcouscous, bloemkoolpizza

Bloemkoolrijst, bloemkoolcouscous, bloemkoolpizza

Toen ik klein was aten we gemiddeld wel één keer in de week bloemkool. Mijn moeder schilde de aardappelen en zorgde dat de bloemkool kleingesneden was in bloemkoolroosjes.  Met mijn kin net boven het aanrecht zag ik hoe ze het gehakt kruidde, zout en paneermeel toevoegde en daar grote gehaktballen van maakte. De bloemkoolroosjes gingen in een pan met water en werden zo toch wel minstens een half uur gekookt. De aardappelen werden iets later opgezet, terwijl de gehaktballen al heerlijk lagen te pruttelen in de grote zwarte braadpan. Als alles gaar en klaar was, kreeg ik een bord met bloemkool (met een papje van melk en maizena), aardappelen, gehaktbal en daaroverheen een flinke portie jus. Alles even door elkaar prakken en dan lekker oppeuzelen.

Tegenwoordig gaat het allemaal anders.  Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel even een drempel over moest om over te stappen op bloemkoolrijst en bloemkoolcouscous. Tot begin vorig jaar at ik de bloemkool zoals hierboven beschreven.  Het prakken liet ik achterwege en ook het maïzenapapje ontbrak aan de traditionele hap van bloemkool, aardappelen en gehaktbal. Ik kon me er toen ook niet veel bij voorstellen: bloemkoolrijst en andere varianten. Alles zou dan toch naar bloemkool smaken? Nu vind ik dat best lekker, maar nasi met bloemkoolsmaak leek mij toch niet echt heel bijzonder.  Ik probeer in het dagelijks leven wat meer op koolhydraten te letten, dus mijn ouderwetse nasi met veel rijst en als groente een klein stukje prei er in, kon niet meer. Dan toch maar eens aan de bloemkoolrijst. Ik hou van gemak, dus een bak bloemkoolrijst en een bak nasigroenten gekocht bij de supermarkt. Met een stuk kipfilet en kruiden maakte ik een nasischotel klaar en keek hoe mijn lief hierop reageerde. Gelukkig probeert hij alles wat ik hem voorzet uit en het oordeel viel bij hem en mij positief uit. Na die eerste keer bloemkoolrijst, volgde ook de bloemkoolcouscous. Één keer proberen en je bent om. Let er wel op om de bloemkool heel kort te roerbakken. Anders komt de bloemkoolsmaak toch wel erg naar boven. Nu alleen nog aan de  bloemkoolpizza……

Voor een lekker recept voor de bloemkoolpizza: kijk dan eens hier.