Val je niet af? Misschien eet je te weinig!

Als je wilt afvallen, lijkt het simpelweg de juiste manier om minder calorieën te binnen te krijgen. Vaak werkt dit ook wel, maar iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid nodig, alleen al om te overleven. Door te weinig te eten, kan dat er voor zorgen dat je stofwisseling vertraagt en dat je lijf in een spaarstand komt te staan. Ga je dan weer meer eten, dan wordt er zoveel mogelijk energie opgeslagen (vet) om een nieuwe ‘hongerstand’ te voorkomen.

Hoe weet je nu of je te weinig eet

Je denkt de hele dag aan eten.

Als je net gegeten hebt, denk je alweer aan de volgende maaltijd of tussendoortje. Je leest alles over voeding op internet, in tijdschriften of kijk je doorlopend naar kookprogramma’s op tv.

Je voelt je de hele dag moe en prikkelbaar

Je geeft je lijf gewoonweg niet genoeg energie om normaal te functioneren. Ook door de daling van de bloedsuikerspiegel word je moe en slaperig.

Je kunt niet slapen

Je krijgt niet de juiste voedingsstoffen binnen, je bloedsuikerspiegel schommelt. Het gevolg kan zijn dat je een gedeelte van de nacht wakker ligt of heel vroeg ’s ochtends wakker wordt.

Je hebt last van verstopping

Als je te weinig eet, krijg je o.a. ook te weinig vezels binnen. Gevolg: je kunt moeilijker naar het toilet.

Je bent op dieet, maar je valt helemaal niet af

Probeer dan eens één of twee keer een tussendoortje te nemen. Neem wel een gezond tussendoortje met voldoende eiwitten, bijvoorbeeld een bakje kwark.

Het getal op je weegschaal is niet de enige factor die jou vertelt of je goed bezig bent. Maak gezonde keuzes zoals dagelijks een handje noten, 2 stuks fruit en 300 gram groente en kijk eens hoe je je voelt. Twijfel je of je een gezond eetpatroon hebt? Maak dan een afspraak voor persoonlijke begeleiding.

Bloemkoolrijst, bloemkoolcouscous, bloemkoolpizza

Bloemkoolrijst, bloemkoolcouscous, bloemkoolpizza

Toen ik klein was aten we gemiddeld wel één keer in de week bloemkool. Mijn moeder schilde de aardappelen en zorgde dat de bloemkool kleingesneden was in bloemkoolroosjes.  Met mijn kin net boven het aanrecht zag ik hoe ze het gehakt kruidde, zout en paneermeel toevoegde en daar grote gehaktballen van maakte. De bloemkoolroosjes gingen in een pan met water en werden zo toch wel minstens een half uur gekookt. De aardappelen werden iets later opgezet, terwijl de gehaktballen al heerlijk lagen te pruttelen in de grote zwarte braadpan. Als alles gaar en klaar was, kreeg ik een bord met bloemkool (met een papje van melk en maizena), aardappelen, gehaktbal en daaroverheen een flinke portie jus. Alles even door elkaar prakken en dan lekker oppeuzelen.

Tegenwoordig gaat het allemaal anders.  Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel even een drempel over moest om over te stappen op bloemkoolrijst en bloemkoolcouscous. Tot begin vorig jaar at ik de bloemkool zoals hierboven beschreven.  Het prakken liet ik achterwege en ook het maïzenapapje ontbrak aan de traditionele hap van bloemkool, aardappelen en gehaktbal. Ik kon me er toen ook niet veel bij voorstellen: bloemkoolrijst en andere varianten. Alles zou dan toch naar bloemkool smaken? Nu vind ik dat best lekker, maar nasi met bloemkoolsmaak leek mij toch niet echt heel bijzonder.  Ik probeer in het dagelijks leven wat meer op koolhydraten te letten, dus mijn ouderwetse nasi met veel rijst en als groente een klein stukje prei er in, kon niet meer. Dan toch maar eens aan de bloemkoolrijst. Ik hou van gemak, dus een bak bloemkoolrijst en een bak nasigroenten gekocht bij de supermarkt. Met een stuk kipfilet en kruiden maakte ik een nasischotel klaar en keek hoe mijn lief hierop reageerde. Gelukkig probeert hij alles wat ik hem voorzet uit en het oordeel viel bij hem en mij positief uit. Na die eerste keer bloemkoolrijst, volgde ook de bloemkoolcouscous. Één keer proberen en je bent om. Let er wel op om de bloemkool heel kort te roerbakken. Anders komt de bloemkoolsmaak toch wel erg naar boven. Nu alleen nog aan de  bloemkoolpizza……

Voor een lekker recept voor de bloemkoolpizza: kijk dan eens hier.

Slank in 8 stappen

In één klap je leefstijl veranderen is moeilijk. Ingesleten gewoontes steken elke keer de kop op. Door stap voor stap je slechte gewoontes te veranderen kun je beter én blijvend gewicht verliezen.

Stap 1: snack jezelf slank

Herken je dit: er staat altijd wel wat te snacken klaar: een zak dropjes, een snoeppot waar je lekker uit kunt graaien, een pak koekjes bij de koffie. De tussendoortjes zijn vaak een zwakke plek als je te zwaar bent. Ga eens na hoe vaak je iets tussendoor neemt. Hier is veel winst te behalen!

Stap 2: Begin de dag met een gezond ontbijt

Met een gezond ontbijt krijg je goede voedingsstoffen binnen, wordt je wakker en heb je minder trek in tussendoortjes.

Stap 3: Drink voldoende water

Voldoende drinken is belangrijk, niet alleen bij het afvallen. Je hebt minder snel trek, je raakt je afvalstoffen beter kwijt en je krijgt een betere ontlasting. Drink minstens 1,5 liter water per dag.

Stap 4: Ontspan en beweeg

Je valt niet alleen af door minder en anders te eten: ook lichaamsbeweging zorgt voor een gezonder lichaamsgewicht. Stress en slaaptekort kunnen er juist weer voor zorgen dat je niet afvalt of zelfs aankomt. Plan je beweging én je rustmomenten.

Stap 5: Eet veel groenten

Groenten bevatten nauwelijks calorieën, bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen. Eet dus meer groenten. Je kunt ook groenten (bv snacktomaatjes) eten als tussendoortje én bij de lunch.

Stap 6: Snel aan tafel

Gezonder eten hoeft niet veel tijd te kosten. Door een maaltijdplan te maken voor een hele week en je boodschappen ook voor een week in te slaan, bespaar je tijd en heb je snel een gezonde maaltijd op tafel. Je kunt bv er rekening mee houden als je ’s avonds weinig tijd hebt om te koken i.v.m. sporten of wanneer je later thuiskomt van je werk omdat je nog een late vergadering hebt die dag.

Stap 7: Lunch is meer dan een broodje kaas

Boterhammen in een zakje, een beker ‘soep’ uit de automaat of een vette hap uit de kantine. Dat kan ook anders! Denk eens aan een maaltijdsalade. Tegenwoordig zijn er hele handige bakjes te koop waarmee je je lunch lekvrij mee kunt nemen van huis. Is er een magnetron op je werk? Ook soep kun je dan gemakkelijk meenemen, eventueel in een thermosfles.

Stap 8: Leer van slanke mensen

Heb je alle voorgaande 7 stappen ondernomen? Kijk dan eens wat er veranderd is. Ben je afgevallen of vind je het nog heel moeilijk? Zoek dan begeleiding. Bij Weight & Wellness krijg je persoonlijke coaching, aandacht én resultaat! Maak vandaag nog een afspraak: fit op gewicht én lekker in je vel.

Bovengenoemde stappen worden uitgebreid behandeld tijdens de controle afspraken. Je krijgt tips en recepten: stap voor stap naar een gezonde leefstijl.

Maak een weekplan

Vroeger bedacht ik niet echt van te voren wat ik die dag wilde eten. Was er niets in de koelkast, dan ging ik naar de supermarkt en kocht die producten waar ik dat moment zin in had. Op die manier had ik vaak meer boodschappen in huis dan ik nodig had én waren de maaltijden ook niet altijd gezond. Sinds een aantal maanden maak ik in een zgn bullet journal een eetlijst. Op een rustig tijdstip, bijvoorbeeld op vrijdagmiddag of zaterdagochtend ga ik aan tafel zitten met wat receptenbladen of -boeken en maak een lijstje wat ik wil eten de komende week ’s avonds en schrijf ik gelijk de benodigde boodschappen op, samen met wat ik nog meer nodig heb. Daarna ga ik boodschappen doen en heb zo voor de hele week eten in huis. Voordeel is ook, dat je er dan verder niet meer over na hoef te denken wat je nu weer zult eten. Ik maak dit plan alleen voor de warme (avond)maaltijden. Ontbijt en lunch varieer ik, al blijven de hoofdingrediënten vaak hetzelfde.

Ik laat een paar voorbeelden zien. Natuurlijk hoef je er geen tekeningetjes bij te maken, maar ik vind dat gewoon leuk. Probeer het zelf maar eens en je zult zien dat het supergoed werkt!

Een ingevulde pagina als voorbeeld.

Eet je wel genoeg?

afvallen, overgewicht, CulemborgAls je probeert af te vallen, eet je minder. In je enthousiasme om gewicht te verliezen, kan het voorkomen dat je te weinig eet. Hierdoor is het niet alleen lastiger om een gezond gewicht te bereiken, maar kun je zelfs gezondheidsproblemen krijgen.

Iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid calorieën (lees brandstof) nodig. Als je te weinig eet, verstoor je ook je metabolisme (je energieverbruik) en zet je je lichaam op een spaarstand. Er kunnen onderstaande problemen ontstaan.

Je bent moe

Als je te weinig eten (=energie) binnen krijgt, dan kan je lichaam niet goed functioneren. Door te weinig voeding, krijg je ook te weinig vitaminen en mineralen binnen. Vermoeidheid kan dan het gevolg zijn.

Je bent humeurig

Heb je last van stemmingswisselingen, dan kan het zijn dat je te weinig koolhydraten eet. Je bloedsuikerspiegel kan dan zo laag zijn, dat het lichaam niet voldoende glucose heeft als brandstof. Koolhydraten zitten ook in groente en fruit, dus je hoeft niet direct naar de  suikerpot te grijpen.

Je hebt last van verstopping

Je lichaam gaat energie sparen en zorgt ervoor dat je spijsvertering trager gaat werken. Door meer vezels te eten en voldoende (water) te drinken, kun je verstopping voorkomen.

Je raakt de laatste 3 kilo niet kwijt

De oorzaak hiervoor kan zijn dat je of te weinig eet, of teveel sport of een combinatie van beiden. Als je in het begin van het afvallen te weinig hebt gegeten, kan het voorkomen dat je niet meer afvalt. Verstandig is, om dan nog eens je voedingspatroon onder de loep te nemen.

Hoeveel moet je ongeveer aan calorieën binnen krijgen?

Als je wilt afvallen, kun je rekenen met zo’n 250 tot 500 kcal per dag minder. Dit is o.a. afhankelijk van je huidige gewicht en de mate van beweging. Wil je een goed advies? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek. Bel 06-11 92 28 36 of stuur een mailtje.

 

Moet je op dieet om af te vallen?

Ben je dit jaar weer begonnen met calorieën tellen of een dieet aan het volgen waarbij je vooral eten klaarmaakt uit pakjes, zakjes of shakes drinkt? Gebleken is, dat je hierdoor vaak niet leert een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Je valt misschien wel heel snel af, maar daarna weer kom je heel snel in gewicht aan als je je oude eetpatroon weer op pakt. Dit soort diëten kost vaak veel energie (en geld) en lukt het je vaak niet om blijvend gewicht te verliezen. Beter is om een gezond eetpatroon aan te leren. Graag geef ik je wat tips.

  • Ben je gewicht kwijt geraakt door tijdelijk (veel) minder te eten? Vaak zit het verloren gewicht er snel weer bij, soms wordt je zelfs zwaarder dan voor het afvallen. Minder eten is vaak niet de oplossing, anders eten wel.
  • Eet je bijvoorbeeld terwijl je iets anders erbij doet, bijvoorbeeld televisie kijken of een boek lezen? Het is gebleken, dat je dan ongemerkt meer eet dan je bedoeling was.
  • Heb je snoepjes op je aanrecht? Ongemerkt krijg je zo meer suikers (en calorieën) binnen dan goed voor je is.
  • Eet je vaak net te veel en zit je dan echt vol? Je hersenen geven pas na ca 20 minuten een signaal af dat je verzadigd Kies voor kleinere porties, kauw je eten goed of deel je maaltijd op in gangen, bijvoorbeeld een voorgerecht met rauwkost, dan  je hoofdmaaltijd met (gekookte of  gewokte) groenten, vlees- of vis, wat rijst, pasta of aardappeltjes en een toetje van bijvoorbeeld yoghurt met wat fruit. Stop af en toe met eten en voel of je al verzadigd bent.

          Verplicht je bord leegeten? Dat hoeft dus echt niet meer…..

Eet met aandacht en doe niet gelijktijdig iets anders.

Heb je honger of….?

Honger is het biologische signaal van het lichaam dat er behoefte aan eten is. Je hebt dan soms zo’n rommelend gevoel in je maag, je hebt honger of eigenlijk trek, je wilt het hongergevoel stillen. Je wilt van dat knorrende gevoel af en je gaat op zoek naar eten. Er zijn echter verschillende redenen waarom je naar iets te eten op zoek bent. Er zijn ook verschillende soorten honger. Door voor jezelf uit te vinden waarom je wilt eten, kun je wellicht een andere keuze maken.

Oorhonger: Stel je zit in de bus en je hoort iemand achter je een zakje chips open maken en hoort het lekkere kraken van de chips. Je krijgt zelf ook direct trek om wat te eten.

Mondhonger als  je verlangt om iets lekkers in je mond te hebben. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen lekker aanvoelen in je mond, bijvoorbeeld een toffee: lekker zoet en ‘sticky’ tussen je tanden.

Neushonger: iedereen kent wel de geur van vers warm brood als je langs een bakker loopt. Het water loopt dan gelijk in je mond, je krijgt trek!

Ooghonger: Daar krijgen we overal mee te maken: om ons heen zijn overal etenswaren te koop. Je loopt op het station en ziet daar die lekkere koeken in de kiosk, mmmmm die ga je direct kopen!

Maaghonger: deze vorm van honger heb ik in de eerste alinea al genoemd: je maag knort, je wilt deze honger stillen met eten.

Hoofdhonger: dit type honger vormt zich vooral in je hoofd. Gedachten als; ‘ik verdien een gebakje bij de koffie’ of ‘vet eten is ongezond’. Door over voeding te lezen, kunnen onze gedachten worden beïnvloed. Vaak gaat het in je gedachten om gezond versus ongezond eten.

Harthonger: eten kan ook een manier zijn om een bepaalde leegte te vullen. Het gevoel dat je niet lekker in je vel zit, boos bent, geïrriteerd, je eenzaam voelt, teleurgesteld bent. Deze vorm van honger is soms voor jezelf moeilijk te herkennen, maar ook het moeilijkst te stillen! Herken je dit, dan ben je wellicht een emotie eter. Je kunt dan bijvoorbeeld het speciale traject bij Weight & Wellness volgen om je emotie-eten de baas te worden.

TIP: ALS JE WEER EENS ERGENS  TREK IN HEBT, GA DAN EENS NA WAT VOOR SOORT HONGER JE HEBT. MISSCHIEN HEB JE ALLEEN MAAR DORST. DRINK DAN EERST EEN GLAS WATER VOORDAT JE NAAR ETEN OP ZOEK GAAT…..