De 5 F’s voor mogelijke galblaasproblemen

Fair, Fat, Fertile Female over Forty

In mijn praktijk viel het mij op dat ik regelmatig vrouwen tegenkwam die blond zijn, te zwaar zijn, ouder dan 40 zijn en spijsverteringsklachten hebben. Dit fenomeen is ook in de medische wereld bekend: afgekort wordt het wel de 4F’s of 5F’s genoemd bij galblaasproblemen. In het kort zal ik het uitleggen:

 1. Fair: dit wil zeggen blond (of licht gekleurd)overgewicht, spijsvertering, galblaas, gal, Culemborg, afvallen
 2. Fat: een BMI hoger dan 30
 3. Fertile: 1 of meer kinderen gekregen
 4. Female: een vrouw zijn
 5. Forty: ouder dan 40 jaar zijn

Galblaas

De galblaas bevindt zich aan de rechterkant van de buik, onder de lever. De belangrijkste functie van de galblaas is het opslaan van gal. Gal wordt in de lever gevormd uit cholesterol en komt tijdens het eten vrij in het lichaam. Een belangrijke functie van de galblaas is het verteren van vetten. Als vet niet goed wordt verteerd, dan kan er veel vet in de ontlasting terecht komen. De galblaas kan ontstoken zijn en in sommige gevallen kunnen galstenen ontstaan. Galstenen kunnen veel pijn veroorzaken.

Galblaasproblemen

Hoe herken je galblaasproblemen? Je klachten kunnen veroorzaakt worden door een tekort aan gal en die kun je herkennen aan de volgende symptomen:

 • Pijn die je rechtsonder voelt, onder de ribbenboog
 • Klachten die toenemen als je vet voedsel eet
 • Overgeven
 • Licht gekleurde, vettige ontlasting

Een toename van gal kan ook klachten veroorzaken:

 • Diarree
 • Verstopping
 • Koorts
 • PDS klachten (Prikkelbaar Darm Syndroom)

Wat kun je er aan doen?

Herken je bovenstaande klachten én voldoe je aan de  5 F’s, dan kan het zijn dat je galblaas problemen geeft. Met diverse tests is te ontdekken of de galblaas de boosdoener is voor je klachten. Is dit het geval, maar zijn er geen galstenen ontdekt, dan kan orthomoleculaire therapie uitkomst bieden: met een gezond voedingspatroon en eventueel bepaalde voedingssupplementen. Voorbeelden om de lever en galblaas in balans te brengen zijn: artisjok, paardenbloem, visolie, vezels en groente.

Heb je overgewicht en herken je bovenstaande? Neem dan nu contact op voor het maken van een afspraak!

Geef een reactie