Een onbalans in je hormonen

Hormonen controleren en beheersen veel functies in het lichaam. Ze bepalen je slaapritme, je hongergevoel en zelfs de plaats waar vet zich ophoopt in het lichaam.

De beste balans voor het lichaam, is een juiste en evenwichtige balans tussen de hormonen. Als één hormoon domineert, dan worden de andere hormonen gehinderd in hun werking. Een onbalans in de hormonen kan leiden tot een trage stofwisseling. Een voorbeeld hiervan is een overmaat aan insuline. Dit kan veroorzaakt worden door een eetpatroon met teveel geraffineerde koolhydraten. De aanmaak van teveel insuline kan op zijn beurt weer schildklierhormonen verstoren. Als volgens jou je overgewicht niet alleen maar te maken heeft met te veel eten en te weinig bewegen, is het handig om je hormoonbalans te checken. Ik werk in de praktijk met een specifieke vragenlijst om te achterhalen of er een onbalans in je hormoonhuishouding is.

Indien nodig, kan d.m.v. een speekseltest uitsluitsel gegeven worden welke hormonen daadwerkelijk uit balans zijn.

Vermoed je dat bovenstaande een oorzaak kan zijn voor je overgewicht, maak dan een afspraak en vermeld dit bij het kennismakingsgesprek of het intakegesprek.

 

 

Het hormonaal of endocrien systeem.

Het hormonaal of endocrien systeem.