Magnesium, een belangrijk mineraal

Magnesiumorthomoleculair, Culemborg, sportvoeding, sportvoedingsadvies

Magnesium is een mineraal, zoals bv calcium. Het komt voor in diverse voedingsmiddelen zoals in onderstaand rijtje is aangegeven:

Bron* Magnesium in mg
Granen (65 gram) 112 mg
Bruine rijst (180 gram) 86 mg
Amandelen (30 gram) 77 mg
Spinazie (45 gram) 78 mg
Makreel (85 gram) 82 mg
* Stichting educatie atrium innovations

Risicogroepen

Ook als je gezond eet, kan het voorkomen dat je een  tekort aan magnesium hebt in je lichaam. Er zijn een paar risicogroepen die snel een tekort kunnen hebben aan dit mineraal. Deze groepen zijn bv mensen die een verstoring hebben in de nierfunctie, mensen met diabetes type 2, mensen die veel alcohol drinken, ouderen, mensen die veel medicijnen* gebruiken. Ook als je intensief sport, kan het voorkomen dat je een magnesium tekort hebt.

* Er kan een positieve of negatieve interactie zijn tussen magnesium en geneesmiddelen. Raadpleeg in geval van twijfel  je huisarts.

 Hoe weet je nou of je een tekort hebt aan magnesium?

Er zijn een aantal symptomen die kúnnen duiden op een magnesium tekort. Een paar voorbeelden:

Spierkrampen
Menstruatiepijn
Hoofdpijn
Obstipatie
Slaapproblemen
Vermoeidheid
Stress/spanning
Hoge bloeddruk

 

Verschillende soorten magnesium

Als je bovenstaande symptomen bij jezelf herkent, kan het goed zijn om extra magnesium in de vorm van een supplement te nemen. Als je dan in de winkel staat, zie je soms door de bomen het bos niet meer, zoveel soorten magnesium zijn er.  Hieronder staan een paar soorten magnesium met hun werking. Dan kun je gemakkelijker bepalen welk magnesium het beste past in jouw situatie.

Magnesiumbisglycinaat

  • Bij ontspanning en spierkrampen • Slaapproblemen door spanning

Magnesiumcitraat

Bij vermoeidheid

Magnesiumpidolaat

  • Botopbouw • Collageen

Hoeveel heb je nodig?

Zoals gezegd, zit er in je voeding al een (kleine) hoeveelheid magnesium. Herken je bij jezelf echter de eerder genoemde symptomen, dan kun je magnesium eventueel aanvullen in de vorm van een supplement. Afhankelijk van de ernst van de klachten kun je uitgaan van zo’n 200 tot 400 mg magnesium per dag.

 

 

 

Geef een reactie