Pastasalade met courgette, feta, zalm en grapefruit

Pastasalade met courgette, feta, zalm en grapefruit*

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 90 gram volkoren penne
  • 1 eetlepel olijfolie of een bakspray
  • Halve courgette, in plakjes
  • 100 gram gerookte zalm(snippers)
  • Half bakje cherrytomaatjes
  • 100 gram feta in blokjes
  • 1 grapefruit, geschild en in stukjes gesneden*
  • 50 gram rucola of grofgehakte verse spinazie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel pesto

Bereiding:

Kook de pasta beetgaar zoals op de verpakking staat en spoel af met koud water en laat deze verder afkoelen.

Schep door de plakjes courgette wat olijfolie of gebruik de spray. Verhit een grillpan. Rooster hierin de courgette aan beide kanten totdat ze iets bruin zijn en zet dit dan apart.

Meng de afgekoelde pasta met de courgette, zalm, tomaatjes, feta, grapefruit* en rucola.

Meng de pesto met het citroensap en eventueel zout en peper. Schep deze dressing door de salade.

 

Eet smakelijk!

 

* Gebruik je medicatie voor verlaging van het cholesterol, vervang dan de grapefruit voor ander fruit, bijvoorbeeld meloen.

Bloemkoolcouscous met zalm

Wil je minder koolhydraten eten, dan is bloemkoolcouscous een goed alternatief. Bloemkoolcouscous (of ook wel bloemkoolrijst) is zelfs genomineerd voor de jaarprijs Goede Voeding. Bloemkoolrijst is te koop bij Albert Heijn, maar natuurlijk gewoon zelf te maken. Ongekookte bloemkoolroosjes fijnmalen in een blender of hakmolen en voila, klaar! Het duurde bij mij even voordat ik het durfde uit te proberen…. maar het is écht heel lekker. Onderstaand een simpel recept:

Benodigdheden voor 4  personen:

  • 1 bloemkool
  • 4 zalmfilets
  • 1 eetlepel olijfolie
  • blikje maiskorrels (uitgelekt)
  • 1 theelepel gedroogde chilivlokken
  • 1 citroen (de gewassen schil geraspt en citroen uitgeperst)
  • verse basilicum of gedroogd

Bereiding:

Snij de bloemkool in roosjes en hak deze fijn in een blender of hakmolen. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de  zalm kort en gaar. (ca 2 tot 3 minuten per kant). Haal de zalmfilets uit de pan en bak in dezelfde pan het mais, de chilivlokken en de citroenrasp even kort. Meng dan de bloemkool erdoor en bak het weer kort, zodat alles goed verwarmd is. Doe de bloemkoolcouscous op een bord en leg de zalm er boven op. Besprenkel het geheel nog met wat citroensap. Bestrooi tot slot het gerecht met de basilicum.

Courgette pasta

Wil je minder koolhydraten eten, dan is een spirelli  apparaat een uitkomst. Hiermee maak je sliertjes als spaghetti van courgette, wortel etc. Lekker als afwisseling van “gewone” pasta. Je kunt deze “spaghetti” in je normale pastarecepten gebruiken!

IMG_0182

Het spirelli apparaat

Pasta met gerookte zalm en courgettelinten

Ingrediënten (2 personen):

  • 1 courgette, als “spaghetti” of met de kaasschaaf in linten gesneden
  • Half bakje champignons of meer, gesneden
  • 1 sjalotje of ui, gesnipperd
  • 1 teentjes knoflook
  • Olijfolie
  • 50 gr. light roomkaas
  • 3 zongedroogde tomaten
  • 200 gram gerookte zalm
  • peper en zout naar smaak

Bereiden:

Schaaf met een kaasschaaf linten van de courgette of gebruik een spirelli aparaat. Fruit het uitje en de knoflook in wat olie of een bakspray. Voeg de champignons toe. Doe de courgettelinten in de pan en bak deze mee. Voeg de roomkaas toe in de pan en warm deze ook mee. Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en voeg deze ook toe. Schep het pastamengsel in een diep bord en leg de gerookte zalm er bovenop.

Tip: Maak een vegetarische variant door de zalm te vervangen door diverse groenten, bijv. paprika, en broccoli.

Eet smakelijk.