Rodelinzensoep

Voorgerecht of lunchgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 200 gram rode linzen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels (olijf)olie
  • ½  eetlepel geraspte verse gemberwortel
  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 750 ml kippenbouillon of groentebouillon (eventueel van een blokje)
  • 1 blik (ca 400 gram) tomatenblokjes
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Eventueel: 4 eetlepels yoghurt of zure room, 2 eetlepels fijngehakte koriander

 

Bereiding:

  • Spoel de linzen af in een zeef en laat ze uitlekken. Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Verhit de olie in een (soep)pan en bak de uisnippers zachtjes ca 3 minuten, zonder ze te laten kleuren. Voeg de knoflook, gember, komijn en gemalen koriander toe en bak het geheel nog ca 1 minuut.
  • Roer de uitgelekte linzen door het uimengsel, schenk de bouillon erbij en voeg de tomatenblokjes toe. Breng het geheel aan de kook. Kook de linzen met het deksel schuin op de pan zachtjes in  ca 20 tot 30 minuten gaar.
  • Pureer de soep met een staafmixer, blender of roerzeef.
  • Breng de soep op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
  • Garneer de soep eventueel met de yoghurt of zure room en de koriander.

 

Home made granola

Ingrediënten:

IMG_0027

Home made granola

  • 150 gram havermoutvlokken
  • 150 gram gehakte ongebrande noten (bv amandelen, walnoten, pecannoten, hazelnoten)
  • 25 gram lijnzaad
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 4 eetlepels honing
  • 1 theelepel kaneel

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 graden

Meng de havermoutvlokken met het notenmengsel en de pitten. Verwarm de kokosolie, zodat deze goed vloeibaar is en meng de honing hier door heen. Schep dit mengsel samen met het noten-zaden-havermout mengsel en de eetlepel kaneel goed door.

Spreid het mengsel uit op een bakplaat en laat dit ongeveer 15 minuten in de oven. Let op dat het niet te bruin kleurt. Haal het mengsel uit de oven en laat het afkoelen.

Je kunt het zo gebruiken of ook nog 200 gram gedroogd fruit (bv cranberry’s, rozijnen, dadels) aan toevoegen en eventueel een handje kokosvlokken.

Doe alles in een goed afsluitbare pot.

 

Tip:

Je kunt natuurlijk ook vers fruit nemen in plaats van gedroogd fruit. Voeg dit dan toe als je de granola gaat eten.

De versie die ik heb gemaakt, bevatte geen honing maar 2 eetlepels ahornsiroop.

Eet smakelijk!

Bron: PuurGezond.nl

Pasta met aubergine, tomaat en feta

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel olijfolie of een bakspray
  • Kleine (of halve grote) aubergine, geschild en klein gesneden
  • 1 rode ui, in ringen gesneden
  • ½ theelepel gedroogde chilivlokken of klein rood pepertje gesneden
  • 125 kerstomaten gehalveerd
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 90 gram ongekookte volkoren penne
  • 50 gram feta in blokjes
  • Enkele blaadjes verse basilicum of een eetlepel gedroogde blaadjes
  • Zout en peper naar smaak toevoegen

Bereiding:

Verwarm een pan met de olijfolie of bakspray. Als de pan heet is, voeg dan de stukjes aubergine toe en roerbak deze 7 tot 8 minuten, totdat de aubergine zacht is. Voeg dan de gesneden kerstomaatjes en de chilivlokken of gesneden rood pepertje toe en bak dit nog 2 tot 3 minuten tot de tomaten zacht zijn. Kook de pasta beetgaar. Voeg de tomatenblokjes toe aan het aubergine mengsel en laat dit nog ca 5 minuten zachtjes pruttelen. Roer er dan de penne doorheen. Neem dan de pan van het vuur, verdeel de feta en basilicum over de pasta. Verdeel dit over twee borden en garneer eventueel met wat extra basilicum.

 

Eet smakelijk!

Frittata met courgette

met als variatietip Chinese omelet

Ingrediënten (2 personen):

  • olijfolie of gebruik een bakspray
  • 1 ui in ringen
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetlepel tijmblaadjes vers of halve eetlepel gedroogd
  • 4 eieren
  • 1 courgette in blokjes
  • 50 gram geraspte kaas 30plus
  • peper en zout naar smaak

Bereiden:

Breek de eieren boven een bakje en klop deze kort los. Verhit een eetlepel olijfolie of bakspray in een grote koekenpan met anti aanbaklaag en fruit hierin de uienringen goudbruin. Voeg de knoflook en tijm toe en fruit 1 minuut. Doe de in blokjes gesneden courgette erbij en eventueel een snufje zout en peper. Voeg de kaas ook toe en daarna het eimengsel. Laat dan het ei in de koekenpan met deksel er op langzaam stollen. Je kunt met behulp van een deksel of groot bord proberen het eimengsel te keren – ik doe dat zelf meestal niet. Als het ei gestold is, kun je het in punten verdelen. Neem hierbij een frisse salade en 100 gram gekookte zilvervliesrijst per persoon.

 

Variatietip: Een “Chinese” variant krijg je door de courgette bijvoorbeeld te vervangen door prei, paprika en champignons. Zorg voor veel groenten. Taugé en witte kool, geraspt, kunnen ook worden toegevoegd. Ook met de groenten kun je dus goed variëren. Klop dan de eieren los met een klein beetje Kikkoman sojasaus. Neem er bv een beetje pittige chilisaus bij (let op de suikers).

Eet smakelijk.