Ploegendienst

Leefstijlworkshop Ploegendienst

Inleiding

 Uit onderzoek is gebleken dat een gezonde leefstijl mensen in staat stelt beter te functioneren in ploegendiensten. Ook blijkt dat mensen met onregelmatige diensten vaker dan gemiddeld kampen met overgewicht en bijbehorende risico’s. Hart- en vaatziekten, cholesterolproblemen en diabetes komen 13% vaker voor bij mensen die in ploegendiensten werken dan bij mensen met een normaal dagritme. Het biologische ritme van de mens kan verstoord worden door de onregelmatige tijden van werken, slapen en eten. Het is voor werknemers die ploegendiensten draaien des te belangrijker dat zij gezond leven.

Doel van de workshop: gezond eten en overgewicht voorkomen

Zoals net gezegd is uit onderzoek gebleken dat werknemers die onregelmatige diensten draaien vaker dan gemiddeld kampen met overgewicht en bijbehorende risico’s. Het is daarom erg belangrijker dat een ploegendienstmedewerker gezond leeft en eet. Hierdoor kunnen de gezondheidsrisico’s, die al groter zijn door het werken in ploegendiensten, toch beperkt worden.

De workshop gaat over het belang van gezond eten in ploegendiensten en het nut van beweging. De doelstellingen van deze workshop zijn:

  • De deelnemers informeren over het belang van een gezond eet- en beweegpatroon
  • De deelnemers tips meegeven over het toepassen van een gezonde leefstijl in de praktijk
  • De deelnemers bewust maken van eigen eet- en beweeggewoonten.